Εμπαιγμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών του εξωτερικού

Εμπαιγμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών του εξωτερικού

Αρ. Πρωτ 23165/21.09.2011   

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Συνεχίζεται από την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου ο εμπαιγμός των εκπαιδευτικών, που υπηρετούν στο εξωτερικό. Το ζήτημα, που αφορά στην παράταση της απόσπασης πέραν της 5ετίας για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο εξωτερικό, λόγω μόνιμης εγκατάστασης του συζύγου στη χώρα απόσπασης, παραμένει άλυτο. Το περασμένο έτος, το αρμόδιο Υπουργείο με το υπ΄ αριθ. 26848/ΙΗ/12-4-2010 έγγραφό του, διευκρίνιζε, ότι:

 «το ζήτημα των εκπαιδευτικών αυτών θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικότερης αναδιοργάνωσης  της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό». Έκτοτε δεν πραγματοποιήθηκε τίποτα. Επανερχόμενος τον περασμένο Μάρτιο με ανάλογη ερώτηση, το αρμόδιο Υπουργείο με την αρ. πρωτ. 36297/ΙΗ/17-5-2011 απάντησή του διευκρίνιζε, ότι: «...οι διατάξεις που διέπουν τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών-συζύγων μόνιμων κατοίκων του εξωτερικού επανεξετάζονται στο  πλαίσιο της τροποποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου».

Ενώ λοιπόν, η ηγεσία διαβεβαίωνε, ότι το θέμα θα λυθεί με σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, ο νόμος-πλαίσιο συζητείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και το ζήτημα παραμένει άλυτο. Επιτέλους, το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να βάλει ένα τέλος στον εμπαιγμό των εκπαιδευτικών και να καταργήσει τον αντισυνταγματικό διαχωρισμό των γάμων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε πριν και μετά τον Ιούνιο του 1996, όσον αφορά στην παράταση της απόσπασής τους. Οι εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο συνδεδεμένοι με τον εκεί ομογενειακό πληθυσμό και την τοπική κοινωνία, ώστε να ανταποκρίνονται επαρκώς στα καθήκοντα και την αποστολή τους. Ταυτόχρονα το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται με πάνω από 1 εκατ. ευρώ το χρόνο, μη ανανεώνοντας την απόσπασή των εκπαιδευτικών αυτών μετά τη δεκαετία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Πότε προτίθεται επιτέλους, η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να επιλύσει το ζήτημα, καταργώντας τον παραπάνω διαχωρισμό και βάζοντας ένα τέλος στον εμπαιγμό των εκπαιδευτικών του εξωτερικού;